Upcyclede tekstiler

Tæpper syet sammen af udtjente bomuldssarier, puder syet af gamle, tyrkiske kelimtæpper og gamle svenske kludetæpper vævet af familiens slidte tøj.

Gode tekstiler bliver smukkere med årene. Det må gerne kunne ses, at de har været brugt af mennesker i deres hverdag. Og de fortæller hermed en vigtig historie om levede liv.

Saritæpperne bliver syet i Bangladesh, af fattige husmødre, og tjener som sovetæpper.  Når de sælger dem til mig, får de en indtægt som er helt deres egen – men som oftest alligevel bliver brugt til at lette livet for familien døtre.

Puderne sys af udtjente gulvtæpper. Man behøver jo ikke kassere et helt tæppe blot fordi der er kommet en plet eller slidmærker. Det klippes blot fra i processen med at upcycle til nye produkter. Farverne bærer præg af tidens tand, og det er netop dét der gør dem så smukke.

I Sverige ligger tusindvis af gamle kludetæpper og venter på at blive værdsat. På langt de fleste gårde stod der en væv som husmoderen kunne betjene. I en nøjsom tilværelse går intet til spilde – præcis som i Bangladesh. Så i de fine tæpper kan man finde rester af forklæder, linned, nylonstrømper og sommerkjoler. Og den snilde væver har sat sit eget præg ved at variere striber og mønstre og farvekombinationer.